"Sigurne staze" na međunarodnoj konferenciji „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“ u Palati Srbija

Na međunarodnoj konferenciji „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“, koja je održana 6. marta u Palati Srbija, Igor Velić, master inž. saobraćaja iz Bora je kao stručni saradnik GIS udruženja Srbije, a odnedavno i predsednik udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, učestvovao u okviru panela o otvorenim podacima na lokalnom nivou u društvu predstavnika gradova Beograd, Kragujevac i Novi Sad.

Konferenciju o primeni otvorenih podataka u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije za IT i eUpravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva je  otvorila Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, a prisustvovali su joj  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Doc. dr Mihailo Jovanović, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Nj.E. Šan Maklaud i stalna predstavnica za UNDP u Srbiji, Fransin Pikap.

U okviru diskusije o otvorenim podacima na lokalnom nivou, Igor Velić je predstavio jedinstven projekat „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru", prvi sajt posvećen bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije www.sigurnestaze.com, i nedavno izrađenu mobilnu aplikaciju za postavljanje saobraćajnih problema: bor.sigurnestaze.com.

Razvoj mobilnih i veb aplikacija na primeru bor.sigurnestaze.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city) u vidu novih funkcionalnosti i mogućnosti pregleda, unosa i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju.

Velić je pozvao prisutne na konferenciji da se projekat "Sigurne staze" poveže sa projektom "Google Transit" koji je urađen za gradove Beograd, Kragujevac, Niš, Suboticu i Užice i predložio da i se i u Boru realizuje sličan projekat.

Takođe, GIS udruženje Srbije zajedno sa udruženjem "Sigurne staze" planira da razvije još jednu mobilnu aplikaciju namenjenu učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola u Boru, koja će predlagati bezbednu rutu kretanja od kuće do škole, izbegavajući objektivno i subjektivno opasne lokacije u gradu. Nepostojanje odgovarajuće finansijske podrške nas sprečava da poboljšamo svoj rad na izradi novih aplikacija, koji bi doprineo smanjenu broja saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, nadamo se da će grad Bor konačno javno stati iza našeg rada i time podržati priču o otvorenim podacima, kao što su to učinili navedeni gradovi na održanoj konferenciji.

Takođe, ukoliko postoji zainteresovanost kompanija i drugih investitora, koje bi mogle da iskoriste pun potencijal naše ideje, GIS udruženje Srbije u saradnji udruženjem "Sigurne staze" je voljno za uspostavljanje odgovarajuće poslovne saradnje - objašnjava Velić.

Na kraju konferenciji, Velić je istakao da su otvoreni podaci važni u cilju pametnijeg donošenja odluka i kreiranju novih tehnologija, koje će doprineti da se broj saobraćajnih nezgoda smanji i deca dobiju sigurne putanje kretanja od kuće do škole i istakao da je model koji je razvilo GIS udruženje Srbije primenjivo na svaki grad i opštinu u Srbiji.