GIS Udruženje Srbije i Dom Omladine u Boru obeležili svetski dan sećanja na žrtve u saobraćajnim nezgodama

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Domu omladine u Boru je održano predavanje pod nazivom “Bezbednost mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora”.
O različitim uzrocima saobraćajnih nezgoda i načinima i merama opreza za njihovo sprečavanje borskim srednjoškolcima su govorili Srećko Zdravković, član Gradskog veća, Igor Velić, master inženjer saobraćaja i Ivica Milojević iz GIS udruženja Srbije.

Prisutnima su predstavljeni rezultati projekta “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru” koji je realizovalo Udruženje GIS Srbije uz podršku Ujedinjenih Nacija, Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva. Na sajtu bor.sigurnestaze.com, nalazi se interaktivna mapa grada sa ucrtanim sigurnim stazama za pešake, ali i kritične tačke i mesta saobraćajnih nezgoda.

„Na svetskom nivou godišnje u saobraćaju smrtno strada 1,5 miliona ljudi. U poslednjih 35 godina u Srbiji život je izgubilo 40 hiljada ljudi, to je grad veličine Bora ili Zaječara. Na dnevnom nivou u Srbiji se u proseku dogodi 100 nezgoda, dva lica izgubi život a 50 bude teže ili lakše povređeno. Ono što je zabrinjavajuće je to da su lica od 15 do 30 godina starosti najrizičnija kategorija u saobraćaju. Svake godine 30% lica koja smrtno stradaju u saobraćaju su mlađi od 25 godina. Po Svetksoj zdravstvenoj organizaciji, prvi uzrok smrti u populaciji do 30 godina starosti su saobraćajne nezgode. Zbog svega toga, mnogo više se treba baviti ovim problemom i dići ga na neki veći nivo“, kaže Igor Velić, master inženjer saobraćaja. Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u Domu omladine je organizovano predavanje za mlade pod nazivom „Bezbednost mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora“. U okviru projekta predstavljena je i aplikacija Sigurne staze i putanja kretanja učenika osnovnih i srednjih škola na području grada Bora.

„Ova današanja aktivnost je nastavak kampanje koju radimo sa GIS-om. To je jedinstven projekat koji je urađen u oblasti regulisanja saobraćaja u zoni škola. Mi smo mapirali svaku nezgodu koja se u Boru dogodila od 2015. do 2019. godine, gde se dogodila, koji je uzrok. U Boru je pet kritičnih područja i to je upravo prikazano. Ujedinjene nacije su ove godine, ovaj projekat, stavili u top pet projekata koji je vezan za saobraćaj i za otvorene podatke, zbog metoda i alata koji smo koristili. Projekat je vezan za Bor, građani mogu besplatno da ga preuzmu na sigurnestaze.com“, istakao je Velić i dodao:
„Na predavanju smo analizirali i neke karakteristične slučajeve nezgode. Prvi uzrok zbog čega nastaju saobraćajne nezgode je brzina, i to u 50% slučajeva. Takođe, i mobilni telefon je vodeći uzročnik saobraćajnih nezgoda“.

Na predavanju o bezbednosti mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora, govorio je i Ivica Milojević iz GIS Udruženja iz Srbije. Projekat „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ može se preuzeti na ovom linku.

Deo sadržaja je preuzet sa sajta radiomagnum.rs.