Predstavili smo GIS udruženje Srbije na TeamCAD konferenciji

Druga po redu TeamCAD konferencija, održana je 28. oktobra 2019. godine u Hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Pred više od 270 učesnika, u 4 konferencijske sale, održano je 34 predavanja i masterclass predavanja iz različitih oblasti: visokogradnje, niskogradnje, mašinstva, procesnog inženjeringa, praćenja tehničke dokumentacije...
Uz uspostavljanje brojnih kontakata i druženje sa ostalim učesnicima, predstavili smo GIS udruženje Srbije na TeamCAD konfenciji u Beogradu, koja je održana 28.oktobra 2019.godine.

Predavanja su održali predstavnici 21 kompanije, među kojima su: Autodesk, Bexel Consulting, Oblak Tehnologije, Inova, Aerial Video Solution, Agena Technology, ATB Sever, Banim reklame, Energoprojekt Entel, Fakultet Tehničkih Nauka Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo, Gavran Civil Modeller (Dr. Dejan Gavran, dipl.ing.), Gedeon, GIS udruženje Srbije, KMZ Contractor, Log Design, North Engineering, NS Drafter, Perspekta, IntegralGroup, TeamCAD i mnogi drugi.

U svojoj prezentaciji, Miodrag Bogunović, predsednik GIS udruženja Srbije je govorio o razlozima osnivanja i glavnim ciljevima udruženja, promociji GIS-a medju studentima i srednjoškolcima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, projektantskim firmama i geodetskim organizacijama, zatim prepoznavanje radnih mesta za GIS u sistematizacijama gradova i opština u Srbiji, sa posebnim akcentom na okupljanje GIS zajednice oko krovne organizacije.

Takodje, pomenut je značaj otvaranja podataka na nacionalnom portalu (data.gov.rs), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i s tim u vezi realizovan projekat GIS udruženja Srbije: ”Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”. Ovaj projekat je planiran da se proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji, čime obogaćujemo GIS bazu na državnom nivou, koju bi smo voleli da vidimo u budućnosti, kao slobodno mesto za pretragu i skidanje GIS podataka.