Dvodnevni stručni GIS seminar iz oblasti zaštite životne sredine

U organizaciji Opštine Surdulica, Turističke organizacije opštine Surdulice i strukovnog GIS udruženja Srbije, od 12-14. septembra 2019. godine je u objektu Informativnog centra za zaštite životne sredine na Vlasina Ridu organizovan dvodnevni stručni GIS seminar iz oblasti zaštite životne sredine.
Cilj GIS seminara je bila razmena znanja i iskustava domaćih i međunarodnih GIS stručnjaka i članova GIS udruženja Srbije u vezi primene GIS-a pre svega u oblasti zaštite životne sredine, gde su predstavljeni rezultati projekta ”Mapirana staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta Predela izuzetnih odlika Vlasina”, koji je izrađen za potrebe Turističke organizacije opštine Surdulica kao upravljača PIO „Vlasina”, a što je zakonska obaveza i svih drugih upravljača na teritoriji Srbije u roku od dve godine (2020.) od stupanja na snagu donetih uredbi Vlade Republike Srbije o proglašenju odgovarajućih zaštićenih područja.

Takođe, imajući u vidu da je u prethodnom periodu GIS udruženje Srbije kao ozbiljan partner prepoznat od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u okviru projekta «Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti», gde nam je odobren projekat za realizaciju pod nazivom ”Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, ovom prilikom smo prezentovali svoja znanja i iskustva predstavnicima drugih lokalnih samouprava u Srbiji.

Poseban deo GIS seminara je bio posvećen GIS stručnjacima iz Hrvatske i Makedonije, koji su održali radionicu: “Primena GIS Cloud platforme u zaštiti životne sredine” (geoinformatička firma ”Smart Cloud” iz Pule, Hrvatska) odnosno GIS prezentaciju: ”Iskustva u digitalizaciji poljoprivrednog zemljišta u Škotskoj i Crnoj Gori” (Ilija Lazarov, GIS stručnjak iz Delčeva, Makedonija).

Drugog dana GIS seminara održana je redovna godišnja Skupštine GIS udruženja Srbije, čiji zapisnik može preuzeti ovde.