You are currently viewing Članovi upravnog odbora GIS udruženja Srbije prisustvovali konferenciji o pametnim gradovima u Kragujevcu

Članovi upravnog odbora GIS udruženja Srbije prisustvovali konferenciji o pametnim gradovima u Kragujevcu

Na osnovu upućenog poziva od strane Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za učešće na konferenciji “Putovanje u budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji” i radionicama posvećenih temi “pametnih” gradova, članovi Upravnog odbora GIS udruženja Srbije Miodrag Bogunović i Predrag Dimitrijević su prisustvovali ovom događaju 10. aprila u Kragujevcu (hotel “Šumarice”).

Cilj ovog događaja je bio da se predstave rešenja koja gradove čine “pametnijim” kada su u pitanju infrastruktura, komunalne usluge i životna sredina, uključujući teme kao što su dostupnost pametnih rešenja, regulatorni okvir, finansiranje i inovativne javne nabavke.

Konferenciju su otvorili Kristin Melsom, ambasadorka Norveške u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori i Iva Petrović, izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse, dok su se ispred Vlade Republike Srbije obratili Mihajlo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija i Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.  

Na temu “pametnih” gradova su govorili lokalni i nordijski stručnjaci iz Norveške, Švedske, Danske i Finske kroz predstavljanje primera dobre prakse u ovoj oblasti, izazovima sa kojima se još uvek suočavaju i kako da se efektivno angažuju ključni akteri, a posebno građani.

Prisutni članovi GIS udruženje Srbije su na konferenciji iskoristili priliku da brojnim  predstavnicima iz državnog, lokalnog i privatnog sektora prenesu svoja višegodišnja iskustva i zalaganja za profesionalizacijom, efikasnijom primenom i razvojem Geografskog informacionog sistema u Srbiji i ukažu na brojne probleme sa kojima se suočavamo. S tim u vezi, uspostavljeni su određeni kontakti sa predstavnicima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, NALED-a, Nordijske poslovne alijanse, kao i gradovima Kragujevac i Niš, koji su prepoznati kao nosioci prvih “pametnih” rešenja u Srbiji.