You are currently viewing GIS udruženje Srbije na sastanku u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu

GIS udruženje Srbije na sastanku u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Na osnovu uspostavljenog kontakta na konferenciji “Putovanje u budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji” u Кragujevcu, članovi Upravnog odbora Dejan Vujić, Miodrag Bogunović, Tijana Đorđević i Vladan Đurić iz firme TeamCAD, kolektivnog člana GIS udruženja Srbije, održali su 22.aprila sastanak u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa šefom Odseka za jedinstvenu i e-upravu, g.Darom Gravarom Stojanović.

Na sastanku je otvoreno više različitih tema od kojih je najvažnija bila sistemsko uređenje i efikasnija primena, razvoj i popularizacija  geografskog informacionog sistema na lokalu u gradovima i opštinama u Srbiji, što je bio jedan od osnovni ciljeva formiranja GIS udruženja Srbije, zajedno sa definisanjem odgovarajućih radnih mesta za GIS u Кatalogu radnih mesta u lokalnim samoupravama.

S tim u vezi, članovi GIS udruženja Srbije su prihvatili da učestvuju i pruže pomoć predstavnicima Ministarstva u planiranim izmenama i dopunama više zakona i uredbi, kako  bi se konačno definisali standardi, pravila i procedure u procesu proizvodnje geoinformacija odnosno organizovale zajedničke aktivnosti na izmeni zakonskih propisa, koje uređuju sve pojmove koji su vezani za GIS i  “pametne gradove” u Srbiji.

Poseban deo sastanka je posvećen ”otvorenim podacima”, imajući u vidu da je prethodnih godina GIS udruženje Srbije organizovalo mnogobrojne događaje na ovu temu,     a naš projekat “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru” na konkursu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) izabran među 5 najboljih u Srbiji.   Tom prilikom, postavilo se pitanje kako uspostaviti vezu između ”otvorenih podataka” i njihovog praktičnijeg korišćenja od strane građana, što bi mogla biti tema jedne od sledećih radionica u prostorijama MDULS-a u narednom periodu, gde bi svoj doprinos dalo i GIS udruženje Srbije.  

Na kraju sastanka, g. Dara Gravara Stojanović je članove GIS udruženja Srbije upoznala sa srpsko-korejskim informatičko-pristupnim centrom, koji u okviru MDULS-a besplatno sprovodi različite IT programe i obuke, a 2021.godine je nagrađen prestižnom Zlatnom plaketom kao najbolji informatičko-pristupni centar u svetu (eng. Best IAC Award) i to u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara širom sveta, čiji rad podržava Republika Koreja.

GIS udruženju Srbije je ponuđena mogućnost da u narednom periodu u ovom prostoru organizuje promotivna predavanja na temu GIS-a, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.